Detta är ett urval av de produkter vi erbjuder till uthyrning. Hittar du inte det du söker så fråga oss! Dismiss

En dag som kranförare – ERW24

European Rental Week har i år temat ”arbeta inom rental för en hållbar framtid”. Vi har pratat med vår kranförare Stefan om hur en dag på arbetet kan se ut:
 
Stefan Josefsson har jobbat som kranförare i snart 20 år och har varit anställd hos oss i snart 10 år och har därmed en lång erfarenhet. Vi träffar Stefan och pratar om vad det perfekta lyftet är
 
– Jag måste kunna förlita mig helt på grabben på marken och på kameran som sitter på katten, säger Stefan.
 
Så här kan en arbetsplats se ut

Katten? Det är löpblocket som rör sig längs kranarmen och justerar kedjans läge i förhållande till last och lastkopplare. Med hjälp av kamerans zoomfunktion och mätaren kan Stefan smyga ner kroken i handen på lastkopplaren där nere på marken. Förberedelser och tajt teamwork är a och o genom hela lyftet.

 
Den som ansvarar för lyftet nere på marken måste vara förberedd innan kranföraren anropas. Lasten ska vara säkrad med rätt stroppar som tål tyngden och straffad så att den inte kan lossna.
 
Tydliga instruktioner är viktiga: Lasten ska från plats A till plats B. Sedan väljer kranföraren höger- eller vänstersväng, och aldrig över människor.
 
– Stefan, är du ledig, ropar det i radion. Jag vill ha ett lyft, ett paket gips som ligger ut mot Skånegatan vid grinden. Jag vill ha upp det till hus B.
 
– De behöver inte säga mer, berättar Stefan. Jag hittar dem i kameran, sänker mig ner och de säger stopp när de är nöjda med krokarna. Det perfekta lyftet är att de är med och inte vänder ryggen till innan lasten spänns. Sedan kan de gå undan och hålla säkerhetsavstånd.
 
Kranen lyfter och svänger. Inbromsningen startar långt före plats B. En tvärbroms är uteslutet, då skulle hela kranen och lasten stå och gunga.
 
– Jag brukar jämföra med en taxiresa. Du måste ange var du ska hämtas och vart du ska. Annars blir det ingen resa, avslutar Stefan.
Scroll to top